NHL

NHL är den nordamerikanska högsta ligan i ishockey. Den har funnits riktigt länge. Redan år 1917 så drog National Hockey League, som förkortningen NHL står för, igång. Under NHL finns lite andra ligor som till exempel AHL. Klubbarna i NHL låter sina sämre spelare spela i så kallade farmarlag i AHL för att utvecklas. När spelarna har spelat i AHL och utvecklats där är de kanske till sist redo att ta ett steg upp till NHL som är den högsta ligan och världens överlägset bästa liga inom ishockey. NHL har inte så stor konkurrens från andra ligor vad gäller kvalitet.

Närmast NHL ligger kanske den ryska (eller ryskeuropeiska, eller kanske eurasiatiska) ligan KHL. K:et i KHL står varken för kosmonaut eller kamrat, utan för Kontinental. KHL har nyligen utökat med ett lag från Kina så ligan sprider sig mer och mer.

När NHL drog igång år 1917 så var ligan rätt annorlunda mot hur den är nu. På den tiden fanns till exempel endast sex lag. I dagens läge har NHL hela 31 lag efter den senaste expansionen från 30 till 31 lag när Las Vegas fick sitt eget lag Vegas Golden Knights. Om några år får NHL ett ytterligare lag. Lag nummer 32 blir ett lag från Seattle, en stad som redan har ett lag i NFL och MLB (Major League Baseball) och har haft ett lag i NBA. Så mycket har hänt på lite drygt 100 år. De ursprungliga lagen var ett antal lag på östkusten. Lag som New York Rangers, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leaves och Boston Bruins (en ”Bruin” är för övrigt en typ av brun björn som är vanlig i Boston-trakten) är klassiska NHL-lag.

När NHL undan för undan växte så fick NHL ytterligare ett nytt lag från New York. Det första laget som huserar i New York var och är New York Rangers, där ju bland annat Henrik Lundqvist spelar precis som en annan het NHL-svensk (Mika Zibanejad). Men i takt med att NHL växte så fick New York det yngre laget New York Islanders. Namnet Islanders följer av att laget Islanders håller till på ön Long Island, en avlång ö en bra bit från Manhattan där mer välbärgat folk bor. New York Rangers spelar istället sina hemmamatcher mitt på Manhattan mitt i smeten i centrala New York, i den enorma inomhusarenan Madison Square Garden, som är en av de största arenorna av alla i NHL. Även basketlaget New York Knicks spelar sina hemmamatcher där.

Andra storstäder i NHL som har egna lag är som sagt Toronto, men även amerikanska storstäder som Philadelphia, Chicago och Los Angeles. Även Detroit har ett eget lag, men Detroit är en rätt speciell stad eftersom den till skillnad från många andra städer inte växer utan krymper. Detroit var en riktig storstad men många har flyttat därifrån på grund av hög arbetslöshet (bland annat på grund av en svag bilindustri). Hela staden gick till och med i konkurs. Detroit har dock kvar sina klassiska idrottslag, som Detroit Red Wings. Just Red Wings är en riktig ”svenskklubb” där bland annat spelare som Niklas Lidström och Henrik Zetterberg har spelat. Los Angeles lag heter L.A. Kings och är väl kanske fortfarande mest kända för när världens kanske genom tiderna bästa spelare Wayne Gretzky trejdades dit från hans hemlag Edmonton Oilers i Kanada.

I NHL spelar man cirka 80 omgångar under en säsong. De 16 bästa lagen går till play off-slutspel.